Μέγεθος γραμματοσειράςΑλλαγή χρωμάτων
English (United Kingdom)
search icon

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

handsΤα κυριότερα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα (ΧΜΜΝ) όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιo Οργανισμό Υγείας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, τα νευρολογικά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.  Πρόκειται δηλαδή για χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος της περίθαλψης, της νοσηλείας αλλά και την επίδραση στην ψυχική κατάσταση και σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας όπως η επαγγελματική και η προσωπικής ζωή των ασθενών και των φροντιστών τους,  γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα ΧΜΜΝ έχουν επιπτώσεις τόσο στο άτομο όσο και στη κοινωνία.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ανάγκη πιο ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των ΧΜΜΝ, ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα και η ποιότητα ζωής (ΠΖ) των ασθενών ελαττώνοντας παράλληλα και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειες αυτών υπόκεινται στην ψυχολογική επιβάρυνση της διάγνωσης, της διαχείρισης/θεραπείας αλλά και της προσαρμογής στη ζωή με τη χρόνια ασθένεια . Μία επιβάρυνση που έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνεται σημαντικά μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό.

Ωστόσο, τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας αναδεικνύουν ότι οι επικοινωνιακές ικανότητες των γιατρών δεν βελτιώνονται μόνο με την εμπειρία. Ειδικά όταν ο στόχος της επικοινωνίας είναι η από κοινού λήψη ιατρικών αποφάσεων, οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι από τις πιο βασικές που απαιτούνται από έναν γιατρό. Εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν ως στόχο την βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας επιδρούν θετικά ειδικά όσον αφορά τη χρήση “ανοικτών” ερωτήσεων ενδεικτικών ενσυναίσθησης.

hands

Το πρόγραμμα  ενδυνάμωσης ασθενών του ΙΝΕΒ επικεντρώνεται στα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα στοχεύοντας:

  • Στη δημιουργία αποτελεσματικών και δομημένων πρωτόκολλων και εργαλείων για την επικοινωνία γιατρού-ασθενούς.
  • Στην ανάλυση της επίδρασης στη  θεραπεία που μπορεί να έχουν τα διάφορα εργαλεία ενδυνάμωσης ασθενών.
  • Στη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών ως προς την προσέγγιση ασθενών που πάσχουν από χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα.
  • Στην ενημέρωση της συνήθους πρακτικής στα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της (αυτο)διαχείρισης των χρονίως πασχόντων.
  • Στη διαπίστωση των οικονομικών προεκτάσεων μιας τέτοιας προσέγγισης στο σύστημα υγείας.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Να διερευνήσει την εμπειρία της ασθένειας και της θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα έτσι ώστε να διαπιστώσει τις ανάγκες και/ή τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη σχετικών εργαλείων και/ή παρεμβάσεων.
  2. Να καταγράψει την εμπειρία των γιατρών σχετικά με την παρακολούθηση και την θεραπεία ασθενών που πάσχουν από χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία εκείνα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη εργαλείων και/ή παρεμβάσεων σχετικών με θέματα επικοινωνίας.

Νοσήματα εφαρμογής του προγράμματος: