Μέγεθος γραμματοσειράςΑλλαγή χρωμάτων
English (United Kingdom)
search icon

Διεξαγωγή του “Master Food Identity”

Το διάστημα από 20 Ιουνίου ως και 1 Ιουλίου 2022 το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ως ένας από τους κύριους εταίρους του Μεταπτυχιακού προγράμματος Master Food Identity σε συνεργασία με το Ecole Supérieure d’Agricultures d’Angers, Γαλλία, φιλοξένησε 20 φοιτητές από 14 χώρες.

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν στις προηγμένες αναλύσεις του ΙΝΕΒ, οι οποίες βασίζονται στις σύγχρονες τεχνικές αλληλούχησης και ανάλυσης του DNA, όπως η αλληλούχηση τρίτης γενιάς, που πρωτοποριακά εφαρμόζονται στα εργαστήρια του ΙΝΕΒ για την εξεύρεση της νοθείας σε τρόφιμα γεωγραφικής ένδειξης.

Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και οι ίδιοι ενεργά σε μια σειρά από βιοχημικές αναλύσεις με στόχο το φυσικοχημικό και ποιοτικό χαρακτηρισμό ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, με τη χρήση κλασσικών και ενόργανων μεθόδων ανάλυσης.

Oι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αντιπροσωπευτικές βιομηχανίες και κλάδους τροφίμων της Β. Ελλάδας, όπως:

  • τις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού κόλπου, όπου ενημερώθηκαν για την παραγωγική διαδικασία των μυδιών και τα προβλήματα του κλάδου, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, από τον κ. Δημήτρη Δραγάνη της επιχείρησης "ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΑΝΗ".
  • Επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου και ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, στις Καλύβες Πολυγύρου.
  • Το οινοποιείο "ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ" και την επιχείρηση παραγωγής κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης "ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ", στην περιοχή Αμυνταίου, όπου ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, καθώς και για τη διαδικασία μεταποίησης και παραγωγής των κόκκινων πιπεριών Φλωρίνης.
  • Τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΒΕΡΓΙΝΑ, όπου γνώρισαν τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και τη διαδικασία παρασκευής των προϊόντων της επιχείρησης,
  • Τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, όπου μεταξύ άλλων γνώρισαν τις διαφορές του ελληνικού γιαουρτιού από τις απομιμήσεις και είδαν από κοντά τη νέα εγκατάσταση της επιχείρησης για την παραγωγή βιοαερίου από τα απόβλητά της.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master Food Identity αποτελεί ένα διεπιστημονικό διεθνές πρόγραμμα του αγροδιατροφικού τομέα στοχεύοντας στην εκπαίδευση σε θεματικές, όπως στην επεξεργασία, στον ποιοτικό έλεγχο και στον έλεγχο της ταυτότητας των προϊόντων, στη χρήση νέων τεχνολογιών, σε στρατηγικές marketing και στην επιχειρηματικότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αναστάσιο Δραγάνη - Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών Οστρακοκαλλιεργητών (ΣΕΜΥΟ), την κα. Ελένη Ζώτου - παραγωγό του ΠΟΠ αγουρέλαιου Χαλκιδικής, τον κ. Άγγελο Ιατρίδη - ιδιοκτήτη του Κτήματος ΑΛΦΑ, τον κ. Πέτρο Ναουμίδη - ιδιοκτήτη της επιχείρησης "ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ", τον κ. Χρήστο Δημτσούδη - Δ/νων Σύμβουλο της ΒΕΡΓΙΝΑ, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της ΚΡΙ ΚΡΙ, για τη φιλοξενία τους.