Η πρόταση αποσκοπεί στην σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την βιομηχανία τροφίμων έχοντας ως τελικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών εξειδικευμένων προϊόντων με υψηλή διατροφικη αξία, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τη χώρα μας ποικιλίες σίτου. Το έργο υλοποιείται από τρεις ερευνητικούς φορείς, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεντικών Πόρων, το Πᾳνεπιστήμιο Αιγαίου (ΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ), από μία εταιρεία παραγωγής αλεύρων (Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής) και από μία αγροτική επιχείρηση (Χαρένης). Μεθοδολογικά η πρόταση οργανώενετια σε τέσσερεις ενότητες εργασίας. Ξεκινάει από το γενετικό έλεγχο με εφαρμογή γονδιωματικών τεχνικών για την αποτίμηση του γενετικού δυναμικού τους ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα γενετικής βελτίωση. Παράλληλα, αξιολογούνται οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια των ποικιλιών, η παραγωγικότητα, η ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις καθώς και η διατροφική αξία της κάθε ποικιλίας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, για την ανάδειξή τους, στις ΕΕ2 και ΕΕ3 θα παραχθούν άλευρα και μείγματα αυτών, θα εκτιμηθεί η διατροφική τους αξία με συνδυασμό αναλύσεων και θα ακολουθήσουν δοκιμές για την εκτίμηση της in vitro και in vivo διατροφικής τους αξίας.
The project arises from the need to settle the preservation of the biodiversity of animals, their habitats and a sustainable agricultural production in the regions where cured meat typical products are an important tradition. QUBIC will go through all the organisational and technical aspects of the production and distribution chain, taking advantage of the existing differences in term of competences and experiences which characterise the partners. The project aims at collecting and arranging norms and experiences to establish a transfer mechanism for knowledge and expertise. The aim will be achieved by involving the institutions in charge of and interested in the project’s topic, all around the MED area and organising seminars and networking meetings.
The Food Industry, a major and financially important sector for the SEE area faces significant challenges from global commercial competition. Changing attitudes and emerging consumer trends necessitate constant update of food products, personalisation of nutrition and introduction of innovation in processes. The Inno- Food SEE objective is to set up the appropriate mechanisms that will facilitate the exchange and coordination of innovation approaches and policies for the food sector and to increase awareness on the importance of food innovation for the wider SEE area. The partnership from Greece, Italy, Bulgaria, Romania, Serbia, Slovenia, Hungary, Ukraine and Moldova comprises key players of the RTD and Innovation Cycle (RTD entities, industry and SME support entities, regional authorities, etc.) which have the capacity to influence the development of support mechanisms and raise awareness on the potential of food innovation. The main activities of the project will be: mapping and benchmarking the food innovation environment; identifying key RTD players and food SMEs; preparing SWOT analyses and policy recommendations; developing a network of stakeholders and agreeing on Operation Plans; preparing for investments and setting up a monitoring mechanism; organizing workshops and trainings for research personnel; networking, organizing info- days and a European Conference; media releases and actions targeting researchers and students, etc.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές χρήσεις πολλών βοτάνων, τα οποία θεωρούνται αξιόλογες πηγές ουσιών φυσικής προέλευσης με ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα. Παρομοίως μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αξιοποίηση βοτάνων – ή συστατικών αυτών στη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών, τροφίμων, ποτών, κλπ. Όμως, τόσο το πρωτογενές φυτικό υλικό-βότανα, αλλά και το μεταποιημένο προϊόν πρέπει να πληρούν τις αυστηρότατες προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επομένως κρίνεται αναγκαία η έρευνα για τον χαρακτηρισμό αυτοφυών πληθυσμών σιδερίτη που φύονται στον ελλαδικό χώρο, και ειδικότερα του είδους S. scardica με γενετικούς και βιοχημικούς δείκτες το οποίο θα συμβάλλει επίσης στην ορθολογικοποίηση και αύξηση της παραγωγής.
The overall objective of RUMORE is to improve policies in the field of regional innovation strategies by facilitating ruralurban cooperation and partnerships. Huge potentials for growth and job creation remain unused, because urban – often more innovative – cores and surrounding rural parts are not well linked in terms of innovation chains, hence exhibiting a gap for joint innovation policy and effects for regional development. Clusters and regional innovation strategies are often too focused on cities, thus ignoring the stakeholders (e.g. R+D institutions, innovative enterprises) in the rural and peripheral areas who then cannot unfold their full spectrum and chances. RUMORE tackles this shortcoming in many policies and enhances the delivery of innovation in regional innovation chains via improved ruralurban partnerships.
Σήμερα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων, που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Ο όρος «προβιοτικοί μικροοργανισμοί» αφορά ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι, όταν χορηγούνται στην κατάλληλη δοσολογία, επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του ξενιστή. Οι περισσότεροι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανήκουν στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων γάλακτος. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να παρουσιάζουν τα προβιοτικά στελέχη είναι ανθεκτικότητα σε όξινες συνθήκες και σε χολικά άλατα, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν κατά την πέψη και να έχουν ικανότητα αποικισμού στον εντερικό σωλήνα. Για να προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη, τα προβιοτικά τρόφιμα πρέπει να περιέχουν υψηλό αριθμό ζωντανών κυττάρων (τουλάχιστον 107cfu/g), έτσι ώστε να διασφαλιστεί αριθμός 109 ανά καθημερινή μερίδα, μια προϋπόθεση που δεν εκπληρώνεται πάντα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κάποιο στέλεχος να μπορεί να επαρκεί και σε μικρότερες ποσότητες. Κατά συνέπεια, η καθημερινή συνιστώμενη δόση μπορεί να επιτευχθεί με ένα τρόφιμο 100g το οποίο θα μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά και θα φέρει κύτταρα σε συγκέντρωση 7 logcfu/g. Η στρατηγική που θα εφαρμοστεί για την ενσωμάτωση των προβιοτικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να επιτευχθεί μία τόσο υψηλή συγκέντρωση, ειδικά κατά τη στιγμή της κατανάλωσης
Βασική ιδέα και αντικείμενο της πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιώντας αβιοτικά και βιοτικά περιβαλλοντικά δεδομένα θα παρέχει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας) να προσδιορίζουν το σημείο εκείνο στο οποίο παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αποτροπή ασθενειών στα ψάρια σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Απώτερος στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη της υγείας και ευζωίας των καλλιεργούμενων ψαριών, η προστασία της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους και της ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος.
Παροχή υπηρεσιών αναλύσεων (τεστ) για την ανίχνευση και αλληλούχιση του ιού SARS-CoV-2 σε ζώα
Agri-food industry generates nearly 50% of the average composition of global waste in form of organic residual stream. Current management practices for waste management, including landfilling as the worst option, have to be improved to fulfil the targets of the EU. Agri-food residual streams are a potential substitute of fossil-based resources and have an important added value if used as feedstock in for the BBI, but present a high complexity and variables mixture of molecules, which makes difficult its valorisation. For this reason, the integration of a deeper knowledge on composition, logistics and volume of various organic streams could support the decision-making process to maximise profit from a specific feedstock and to select the most appropriate technologies for its optimal valorisation. The main project objective is to develop and validate at a relevant environment, the MODEL2BIO Decision-Support System tool. This will be an innovative concept that using predictive models, will estimate i) the agri-food industry residual streams composition (considering the seasonality, territorial features and origin); ii) the best recommended ways for valorising it. These recommendations will be made under a holistic perspective (technical, economic, environmental and social), with the prioritisation of the valorisation possibilities through technical and economic criteria and the final decision through holistic criteria. This innovative tool is based on the interconnection of three complementary elements: Simulation module, Optimisation algorithm and the LCA module.
Τα Vertical Farms / VF (κάθετη γεωργία), ως υποκατηγορία του όρου Controlled Environment Agriculture (CEA) αποτελούν μεθόδους και συστήματα καλλιέργειας σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Ο όρος CEA χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τεχνολογική προσέγγιση παραγωγής τροφίμων, με σκοπό την ανάπτυξη και προστασία της κάθε καλλιέργειας υπό βέλτιστες συνθήκες. Αντικείμενο το προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη συστήματος κάθετης γεωργίας με χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο σε αστικές εφαρμογές όσο και συμπληρωματικά ή εναλλακτικά σε εμπορικές παραγωγικές μονάδες (θερμοκήπια). Συμπληρωματικά, θα γίνει ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της υγείας των καλλιεργούμενων φυτών με ρομποτικά μέσα προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στη καλλιέργεια που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες. Παράλληλα θα μελετηθούν τα ποιοτικά, μορφολογικά, φυσιολογικά και εμπορικά χαρακτηριστικά των φυτών που καλλιεργούνται σε τέτοια συστήματα. Τελικό αποτέλεσμα του έργου, θα είναι η άμεση δυνατότητα παραγωγής μονάδων Vertical Farming, με χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με παράλληλη αύξηση των αποδόσεων της καλλιέργειας.
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός οστρακογεννητικού σταθμού πολλαπλών ειδών με έμφαση στις αχιβάδες και τα στρείδια. Στόχος ο πλήρης γενετικός χαρακτηρισμός των ειδών, η γενετετική επίλογή και η δημιουργία πρωτοκόλλων διαχείρισης των ειδών σε κλειστά αναπαραγωγικά συστήματα.
Τα αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η ανάπτυξη και η συνδυαστική εφαρμογή εργαλείων γονιδιωματικής, μεταγραφομικής και μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης ως βάση ενός δραστικού συστήματος διαχείρισης επικινδυνότητας του B. cereus στο Ελληνικό γάλα. Συνοπτικά οι στόχοι του έργου είναι: Η μελέτη της παρουσίας/συγκέντρωσης του B. cereus σε νωπό και παστεριωμένο γάλα και η απομόνωση στελεχών του. Ο φαινοτυπικός και μοριακός χαρακτηρισμός των στελεχών του B. cereus. Ο εντοπισμός μοριακών δεικτών σχετικά με τον ψυχρότροφο χαρακτήρα, την παθογένεια και το δυναμικό αλλοίωσης του B. cereus μέσω γονιδιωματικής και μεταγραφομικής ανάλυσης. Η ανάπτυξη ταχέων μοριακών μεθόδων χαρακτηρισμού των στελεχών B. cereus ως προς τους παραπάνω μοριακούς δείκτες. Η ανάπτυξη και αξιολόγηση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπεριφοράς του B. cereus στο γάλα. Η χαρτογράφηση των θερμοκρασιακών συνθηκών της Ελληνικής ψυκτικής αλυσίδας (διανομή – φορτηγά ψυγεία, συντήρηση στα σημεία πώλησης, συντήρηση στα οικιακά ψυγεία). Ο συνδυασμός των παραπάνω εργαλείων και δεδομένων για την ανάπτυξη ενός δραστικού συστήματος διαχείρισης της ποιότητας και ασφάλειας του Ελληνικού γάλακτος με βάση τον ποσοτικό προσδιορισμό επικινδυνότητας του B. cereus.
The most complex bio based production system is the human being. Certainly, there are 11 major organ systems in the human org anism. The nervous system oversees all the functions of our body. Throughout life the brain keeps storing millions of data, and its great plasticity grants the learning process. Hence, when a message reaches the brain from anywhere in the body, the brain sends a message about how to react. For example, if you touch a hot oven, the nerves in your skin will send a message of pain to your brain. And the brain will respond by sending a message to the muscles in your hand for you to withdraw it. Fortunately, this takes just a few seconds! BBTWINS will study and develop a sophisticated digital platform capable, as our brain does, to capture critical incomes leading to efficiency and sustainability integrating the meat and fruits production value chains with their correspondent feed stock for bio operations value chains in a single body. These pilot experimental models will be the basis for future brains or digital twins for further bio based systems.
Την καλλιεργητική περίοδο 2018 οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα ήταν δυσχερείς και οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών στα επιτραπέζια σταφύλια όπως ο βοτρύτης, το ωίδιο και ο περονόσπορος. Οι προσβολές στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του καρπού μέχρι και την απόλυτη απαξίωση του ως μη εμπορεύσιμο. Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις οι προσβολές ενώ δεν ήταν εμφανείς κατά τη συγκομιδή, σπόρια των εν λόγω μυκήτων υπήρχαν παρόντα στον καρπό σε λανθάνουσα κατάσταση αλλά ενεργοποιήθηκαν κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση και την παραμονή στο ράφι εμφανίζοντας αλλοιώσεις στους καρπούς και γενικά επηρέασαν αρνητικά την εμπορία των προϊόντων σε τέτοιο βαθμό που αυτή ουσιαστικά σταμάτησε αφού οι εισαγωγείς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης δεν ήθελαν να προμηθευτούν τέτοια επισφαλή προϊόντα. Λύση στο ζήτημα αυτό έρχεται να δώσει η παρούσα πρόταση η οποία ενσωματώνει τη μεγάλη τεχνογνωσία παραγωγής αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των Ελλήνων παραγωγών με την επιστημονική αρτιότητα δύο εμβληματικών οργανισμών όπως είναι το ΕΚΕΤΑ και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Στην παρούσα πρόταση αναλύεται η προσέγγιση ανίχνευσης γενετικού υλικού των μυκήτων που προσβάλλουν τα επιτραπέζια σταφύλια πάνω στον καρπό, με την ανάπτυξη κατάλληλου εργαλείου και μεθοδολογίας ελέγχου. Οι έλεγχοι πριν την αποστολή των φορτίων θα επισφραγίσουν την ποιότητα των σταφυλιών που θα εξαχθούν στις αγορές στόχους και θα είναι πολύτιμο διαβατήριο και διαπιστευτήριο ποιότητας για τα ελληνικά σταφύλια.
Ο γενικός σκοπός της Προτεινόμενης Πράξης είναι η αντιστροφή της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού κρέατος, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτροφής, διαχείρισης, ιχνηλασιμότητας και πρόσδοσης ταυτότητας με στόχο την αύξηση της εμπορικής αξίας και προώθησής του στη διεθνή αγορά. Η Ε.Ο. φιλοδοξεί όχι μόνο στην αύξηση της ποιότητας προϊόντων κρέατος και της κερδοφορίας των παραγωγών της Ε.Ο. αλλά και στην προώθησή συνολικά της Ε.Ο. ως ολοκληρωμένος φορέας τεχνογνωσίας προσφέροντας υπηρεσίες/τεχνογνωσία σε άλλους εκτροφείς - διακινητές κρέατος του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Στόχος της προτεινόμενης έρευνας είναι η σύγκριση της σύστασης και της απόδοσης πρόβειου γάλακτος, το οποίο προέρχεται από διαφορετικές φυλές προβάτων. Η μελέτη στοχεύει στην κατανόηση της επίδρασης των συνθηκών διατροφής στη σύσταση τπυ παραγόμενου γάλοκτος και των γαλακτοκομικών προιόντων.
This proposal aims to establish a holistic, multidisciplinary approach, for the characterization and formulation of natural, bioactive compounds (polyphenols, with special focus on anthocyanins) as food supplements and/or nutraceuticals. These formulations will ensure maximal compound bioavailability and bioactivity, ensuring safe preventive interventions against age-related disorders, such as neurodegenerative diseases (NDs). Following the principles of circular economy, we aim to exploit vinification by-products for extraction of natural bioactive compounds with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective properties.
Το φυσικό αντικείμενο της δράσης αφορά: τη συγκέντρωση και επικέντρωση των πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της Έξυπνης Εξειδίκευσης, σε τομείς όπου η χώρα έχει παραγωγική «παράδοση» και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - την προώθηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή (πρωτογενής τομέας), σε επιλεγμένα προϊόντα αιχμής («υποδειγματικές περιπτώσεις»/ test cases) και σε διαδικασίες επεξεργασίας και διακίνησής τους (δευτερογενής τομέας). την ενσωμάτωση σε μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης του οικοσυστήματος της Αγροδιατροφής. τη δημιουργία στοχευμένων εθνικών υποδομών ως εργαλεία αύξησης της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. - τον ψηφιακό μετασχηματισμό παραγωγικών αλυσίδων αξίας στη λογική του FOOD 4.0. Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω δράσεων που θα έχουν ως βάση την έρευνα και την καινοτομία και θα αντιμετωπίζουν τις τεχνικές και μη τεχνικές προκλήσεις που αφορούν: α) στην ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω της δημιουργίας μιας ιστορικής, πολιτιστικής, ποιοτικής, μοριακής και διατροφικής ταυτότητας β) στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και υπηρεσιών ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Έρευνα για την παραγωγή και διερεύνηση των χημικών και φυσικών χαρακτηριστικών εξωκυτταρικών πολυμερικών ουσιών (Extracellular Polymeric Substances - EPS) από μικροφύκη, υπό το πρίσμα απομόνωσης και αξιοποίησης δραστικών μορίων, τα οποία δυνητικά μπορούν να αξιοποιηθούν στα προϊόντα της Εταιρείας ΠΡΟΒΥΛ.
Έργο παραροχής υπηρεσιών για την ανάπτυξη ενός φυτικού ζυμούμενου ροφήματος τύπου κεφίρ.