Η GILEAD επιθυμεί να αναθέσει την εκπόνηση της δευτερογενούς ανάλυσης ήδη διαθέσιμων δεδομένων από το πρόγραμμα HIV PATIENTS HOLISTIC ASSESSMENT με τη μεθοδολογία της κατασκευής δικτύων. Η ανάλυση των δικτύων (network analysis) θα πραγματοποιηθεί με χρήση εργαλείων της θεωρίας γράφων όπως ο υπολογισμός των κεντρικοτήτων (centralities), η ανάλυση συσταδοποίησης του δικτύου (clustering), η κατανομή των συνδέσεων. Με την ανάλυση δικτύων, είναι δυνατή η διερεύνηση της σημαντικότητας των αντικειμένων των ερωτηματολογίων, με τον υπολογισμό των κεντρικοτήτων των κόμβων. Κατ’ επέκταση, η πληροφορία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την αξιολόγηση των κεντρικών για τους ασθενείς μεταβλητών και την στόχευση μελλοντικών παρεμβάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της συμμόρφωσης στην θεραπεία.
Eκπόνηση καταγραφής δεδομένων που αφορά στην εκτίμηση επιδημιολογικών και κλινικοεργαστηριακών παραμέτρων των ασθενών σε συνδυασμό με επιστημονικά εργαλεία (τύπου ερωτηματολογίων) αξιολόγησης της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, των στάσεων και αντιλήψεων για τη νόσο και τη θεραπεία της καθώς και τη συμμόρφωση στη χρόνια θεραπεία της HIV λοίμωξης σε μονάδα λοιμώξεων στην Κύπρο.
Το ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ, σε συνεργασία με τo Ογκολογικό τμήμα της Pfizer, θα δημιουργήσει τρία βίντεο, στην ελληνική γλώσσα, μικρής διάρκειας, 3-5 λεπτών έκαστος, τα οποία θα έχουν σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη συμμετοχή ενός ασθενούς σε μια κλινική μελέτη και θεματολογία. Η θεματολογία των βίντεο περιλαμβάνει: α) Τι είναι οι κλινικές μελέτες β) Δικαιώματα και υποχρεώσεις των ασθενών που συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη γ) Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συμμετοχής των ασθενών σε μια κλινική μελέτη.
Στόχος της πρότασης είναι να ερευνηθούν οι στάσεις και οι απόψεις που ενδεχομένως εντείνουν την περιθωριοποίηση και το στίγμα των ατόμων με HIV. Θα εξεταστεί ο τρόπος που παρουσιάζεται ο HIV στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), συγκεκριμένα στο Twitter στην Ελλάδα. Η ανάλυση θα εστιάσει στον εντοπισμό γεγονότων (event detection) (π.χ. διάθεση PrEP στην Ελλάδα), ώστε να διαπιστωθεί αν επηρέασαν το πως συζητιέται ο HIV. Με την ανάλυση λόγου, μεταξύ άλλων μπορούν να αντληθούν πληροφορίες για τη στάση (π.χ. θετική), τον σκοπό (π.χ. πληροφόρηση) και τα συναισθήματα (π.χ. θυμός) των χρηστών. Τέλος, θα αναζητηθούν πιθανές συσχετίσεις δημογραφικών χαρακτηριστικών και στάσεων.
Cancer can be a very traumatic experience for the people affected and the majority of the literature focuses on this. Unbeknown to many, it is increasingly recognised that as a result of struggling with such traumatic adversities, some people show what is known as post-traumatic growth (PTG). It not only allows people to overcome their trauma (e.g. impact of cancer) and return to pre-diagnosis functioning (e.g. health, wellbeing, employment), but even results in them going over and above their previous state (e.g. increased resilience). This renders PTG an important phenomenon that should be part of the support people with cancer receive. This project has two parallel paths. On one, is the development of health policy and best practice recommendations about the psychosocial support of people with cancer in Greece. On the other, is a sequence of three studies, starting with a systematic review, which is followed by a cross-sectional study and concludes with a randomized control trial (RCT). The systematic review and close collaboration with experts (e.g. patient societies) will lead to the development of a novel manual to facilitate PTG in groups of people with cancer. The cross-sectional will then explore relationships between variables (e.g. PTG, quality of life, biomarkers, illness perceptions, distress, anxiety, depression) in people with cancer (n = 180-210). Lastly, the RCT will evaluate the intervention’s effects on the same variables and people compared to the different groups (breast, bowel and head and neck cancers, n = 60-70 per group).
Η παρούσα πρόταση έχει σαν στόχο την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που ξεκινούν από την πρωτογενή παραγωγή έως την μεταποίηση του τελικού προϊόντος για την παραγωγή προϊόντων χαρακτηριζόμενα ως ελεύθερα γλουτένης (gluten free) και συγκεκριμένα την παραγωγή snacks και γενικά αρτοσκευασμάτων, αλλά και να θέσει τις επιστημονικές βάσεις για την δημιουργία νέων καινοτόμων gluten free προϊόντων. Κύριο στόχο αποτελεί η λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην παραγωγή αμυλούχων προϊόντων αρτοποιίας χωρίς γλουτένη χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνολογίες σε συνδυασμό με εξειδικευμένες βιοχημικές αναλύσεις.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει αντικείμενο τις προωθούμενες παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες μήλιας «Πιλαφά Delicius», ροδακινιάς «Λεμονάτα Βόλου» και κερασιάς «Μπακιρτζέικα» με στόχο τη διάσωσή τους, την αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων μέσα στις ποικιλίες, τη δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών, τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, διατήρησης και μεταποίησης τους και τη διάδοση των αξιόλογων αυτών ποικιλιών και σε άλλες περιοχές καλλιέργειας.
Οι γενικοί στόχοι του NUTRITOM είναι η κατανόηση της γενετικής παραλλακτικότητας των συστατικών που συμβάλλουν στις χημειο-προληπτικές ιδιότητες (λυκοπένιο, βιτ. C και αργινίνη) των ελληνικών πληθυσμών τομάτας και συνεπώς η εκμετάλλευση της για να εφαρμοστούν μοριακοί δείκτες στη γενετική βελτίωση των ποικιλιών αυτών [molecular marker assisted selection (MAS)]. Θα εφαρμοστούν “state-of-the-art” μεταβολομικές αναλύσεις και λειτουργικές γονιδιωματικές προσεγγίσεις, που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή τεχνικών μοριακής βελτίωσης.
The overall objective of the 4PRIMA Coordination and Support Action (CSA) is to create the bases and support for long-term, well-structured and integrated partnership for research and innovation on food systems and water resources, between the countries of both shores of the Mediterranean basin. Rapid demographic, socio-economic, and climate changes are threatening the sustainable development of the Mediterranean region, where agriculture has to cope with increased demand for food production in a scenario of water scarcity and increasing competition for water use between different sectors. Therefore, policy makers and businesses are required to rapidly respond to the demand for innovation. In addition, the capacity of Mediterranean societies to adapt and effectively react to these changes depends on the overall response of integration that the Euro-Mediterranean region is able to implement.
The data intensive target sector selected for the DataBio project is the Data-Driven Bioeconomy, focusing in production of best possible raw materials from agriculture, forestry and fishery/aquaculture for the bioeconomy industry to produce food, energy and biomaterials taking into account also various responsibility and sustainability issues. DataBio proposes to deploy a state of the art, big data platform “on top of the existing partners’ infrastructure and solutions - the Big DATABIO Platform.The work will be continuous cooperation of experts from end user and technology provider companies, from bioeconomy and technology research institutes, and of other partners. In the pilots also associated partners and other stakeholders will be actively involved. The selected pilots and concepts will be transformed to pilot implementations utilizing co-innovative methods and tools where the bioeconomy sector end user experts and other stakeholders will give input to the user and sector domain understanding for the requirements specifications for ICT, Big Data and Earth Observation experts and for other solution providers in the consortium.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες της βορείου Ελλάδας κατά μήκος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.
Γενετικός χαρακτηρισμός (φαινοτυπικά-μορφολογικά) ελληνικών ποικιλιών και εφαρμογή τεχνολογιών βιομοριακής ανάλυσης υψηλής απόδοσης, ήτοι γονιδιωματική, πρωτεομική και μεταβολομική σε εμβληματικές ποικιλίες (Κορωνέικη, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Καλαμών, Κολοβή).
Η παρούσα δράση θα επικεντρωθεί στους παρακάτω κύριους τομείς: 1. Γονιδιωματική ανάλυση και εφαρμογή -ομικών τεχνολογιών σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου για την αποτύπωση της γενετικής ταυτότητας. 2. Διερεύνηση οινικού δυναμικού γηγενών ποικιλιών αμπέλου για την εξεύρεση των κυρίαρχων μεταβολιτών και οργανοληπτικών χαρακτήρων που διαμορφώνουν την «τυπολογία» των οίνων τους ('ποικιλιακός' χαρακτήρας). 3. Βιώσιμη και αποτελεσματική φυτοπροστασία των αμπελώνων και 4. διερεύνηση του γηγενούς μικροβιώματος. 5. Αποτελεσματική διαχείριση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την έρευνα με την ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης δεδομένων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Οι δράσεις αναμένεται να συμβάλουν στην απόκτηση οινικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων στηριζόμενη στην μοναδικότητα των ελληνικών ποικιλιών και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι γεωγραφικές - περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας σε συνδυασμό με την γνώση που θα αποκτηθεί σχετικά με τις ενδεδειγμένες τεχνικές παραγωγής (αμπελουργικές και οινοποιητικές).
Ο σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η χρήση λαμπτήρων LED κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού υψηλής ποιότητας ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χαμηλότερης ενεργειακής τους κατανάλωσης, τη μείωση της διάρκειας των τριών σταδίων ενός κύκλου παραγωγής (θερμοκήπιο ανάπτυξης φυτών προς εμβολιασμό, θάλαμος επούλωσης εμβολιασμένων φυτών, θερμοκήπιο ανάπτυξης εμβολιασμένων φυτών) και την αύξηση του ποσοστού επιτυχημένων εμβολιασμών.
Με γνώμονα την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, π.χ. χωρίς προσθήκη χημικών συντηρητικών, η εφαρμογή μικροοργανισμών με αντιμυκητιακή δράση ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο επέκτασης της διάρκειας του χρόνου ζωής και βελτίωσης της ασφάλειας των προϊόντων αρτοποιίας. Η προσθήκη μικροοργανισμών σε ελληνικά προϊόντα αρτοποιίας ως εναρκτήριες ή συμπληρωματικές καλλιέργειες, οι οποίες εκτός από το τεχνολογικό ενδιαφέρον της ανάπτυξης των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων προσφέρουν προστασία έναντι της ανάπτυξης μυκήτων, δεν έχει εφαρμοστεί σε εμπορική κλίμακα. Επομένως, το αντικείμενο του έργου είναι να απομονώσει και να αξιοποιήσει τη μικροχλωρίδα ελληνικών παραδοσιακών προζυμιών για την παραγωγή νέων προϊόντων αρτοποιίας με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ζωής, με τη βοήθεια σύγχρονων και καινοτόμων τεχνικών ανάλυσης.
Το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι: α) Διαχείριση πληθυσμών φακής on farm με στόχο την αναβάθμιση του αρχικού πληθυσμού και την παράλληλη επιλογή για δημιουργία καθαρών σειρών, β) Διερεύνηση της παραλλακτικότητας της εμπορικής ποικιλίας ΣΑΜΟΣ, με στόχο την επίτευξη της γενετικής καθαρότητας και την αναβάθμιση της ποικιλίας ως προς ιδιαίτερα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, γ) Αναπολλαπλασιασμός και αξιολόγηση τοπικών πληθυσμών φακής (συλλογές Τράπεζας Γενετικού Υλικού και Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών) για χαρακτηριστικά παραγωγικότητας και ποιότητας για την μελλοντική αξιοποίηση τους στη βελτίωση της φακής, δ) Αξιοποίηση της σύγχρονης μεθοδολογίας μοριακής γενετικής στη βελτίωση πληθυσμών και ποικιλιών φακής για ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου και ε) Καθορισμός θέσεων/περιοχών παραγωγικής και ποιοτικής καλλιέργειας φακής με βάση τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά τους.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει σκοπό την αξιολόγηση, βελτίωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων μέσα από τη συνεργασία των εξειδικευμένων φορέων και τη στόχευση μεριδίου της αγοράς με προσφορά ενός διαφοροποιημένου υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προϊόντος.
Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων προϊόντων στην κατηγορία των γαλακτοκομικών (εμφιαλωμένο παστεριωμένο γάλα και τυροκομικά προϊόντα) με υψηλής αποδοχής οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα αξιοποιεί την πρώτη ύλη από υψιπαραγωγικές αίγες διαφορετικών φυλών, προσαρμοσμένες στην ορεινή/ημιορεινή περιοχή της Ηπείρου. Αντικείμενο επίσης αποτελεί ο γενετικός χαρακτηρισμός του πληθυσμού με μοριακούς δείκτες ως προς επιθυμητά χαρακτηριστικά γαλακτοπαραγωγής, με σκοπό τη διάκριση των παραγωγικότερων ζώων και περεταίρω εκμετάλλευσή τους στην εκτροφή.
Οι μικροοργανισμοί και ειδικότερα τα οξυγαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα των παραδοσιακών (CheeseArt). Αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών όπως είναι το άρωμα, η γεύση και η υφή. Επομένως, η εφαρμογή και ο έλεγχος της μικροβιακής χλωρίδας των τυριών κατά την παραγωγή τους μπορεί να αποτελέσει για τον παραγωγό ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη προϊόντων με μοναδικά ή/και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να προσδιορίσει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μικροοργανισμοί στο άρωμα, τη γεύση και την υφή των ελληνικών παραδοσιακών τυριών αυθόρμητης ζύμωσης με στόχο την αναγνώριση και ταυτοποίηση μικροβιακών στελεχών με ωφέλιμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία στελέχη θα μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τη βιομηχανία τροφίμων.
Proper nutrition is essential for good health, well-being and the prevention, mitigation or treatment of a number of non-communicable diseases (NCDs). Food is not only a source of calories, but also a complex mixture of dietary chemicals, some of which are directly related to cardiovascular diseases, diabetes, allergies and some types of cancer. Foods, diet and nutritional status, including overweight and obesity, are also associated with elevated blood pressure and blood cholesterol or even resistance to the action of insulin. These conditions are not only risk factors for noncommunicable diseases, but major causes of illness themselves. However, today's diet is characterized by irregular and poorly balanced meals. Unhealthy eating habits in our daily life are not only risk factors for non-communicable diseases, but also major causes of stress and tiredness, i.e., lack of energy. Knowledge about our dietary habits based on the analysis of diverse types of information, including individuaparameters, can contribute greatly towards answering key questions to respond to societal challenges regarding food and health.
Η άμπελος (Vitis vinifera L) είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα πολυετή είδη στον πλανήτη και καλλιεργείται σε ένα ευρύ φάσμα εδαφικών τύπων και κλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός οίνος έχει καταφέρει να ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές εκτός Ελλάδος. Μέρος του προβλήματος είναι και η μη διαφοροποίηση του προϊόντος κυρίως λόγω της ανυπαρξίας υγειούς πολλαπλασιαστικού υλικού και βελτιωμένων κλώνων των γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Η κλωνική επιλογή στην Ελλάδα δυστυχώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα παραγωγής και διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου το οποίο να προέρχεται από μια τέτοια διαδικασία. Μόλις πρόσφατα, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων, υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο σχετικός Τεχνικός Κανονισμός (Τεύχος Β’ 1599/07.06.2016) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης Κλωνικής Επιλογής Αμπέλου από φορείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τον πραγματοποιήσουν.