Tο φυσικό αντικείμενο της πρότασης αφορά στη δημιουργία νέων τυροκομικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, με χρήση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών και αιθέριων ελαίων της τοπικής βιοποικιλότητας, συνδυάζοντας παραγωγικά και συνεργατικά, δύο από τους βασικότερους πρωτογενούς τομείς της Δυτικής Μακεδονίας. Τα νέα προϊόντα θα παραχθούν ως πρωτότυπα (δοκίμια), περίπου 15 τον αριθμό, σε διάφορες προσμίξεις τυριών και διαθέσιμων αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων και στη συνέχεια, τα πρωτότυπα προϊόντα θα ελεγχθούν για τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, τη διατηρησιμότητά τους, τη συνολική τους σύσταση και ποιότητα, καθώς και τη σύσταση του μικροβιόματος το οποίο προσδίδει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σκοπός της πρότασης είναι η επανεγκατάσταση της καλλιέργειας του σουσαμιού στην Ελλάδα, ο επαναπατρισμός των ελληνικών ποικιλιών, η εφαρμογή νεών ομικών τεχνολογιών για την κατανόηση μοριακών μηχανισμών που ελέγχουν κύρια βιοσυνθετικά μονοπάτια και ανθεκτικότητα σε ξηροθερμικές συνθήκες, η αύξησης της απασχόλησης και η ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την δημιουργία νέων ποικιλιών και νέων προϊόντων.
"Το έργο SmartBeeKeep φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες εξελίξεις στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στους τομείς της μελισσοκομίας και της μελέτης της βιοποικιλότητας προτείνοντας μία καινοτόμα πλατφόρμα που θα εξυπηρετήσει και θα διευκολύνει τη μελισσοκομική δραστηριότητα και έρευνα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί στόχοι είναι: (α) η παροχή εργαλείων για την συμμετοχική χαρτογράφηση της μελισσοκομικής χλωρίδας και μελέτη της τοπικής βιοποικιλότητας, ενώ για επιλεγμένα είδη φυτών θα διερευνηθεί η προσεγγιστική εκτίμηση του χρόνου ανθοφορίας σε πρώιμο στάδιο, (β) η παροχή νέων καινοτόμων ευκολιών και υπηρεσιών στη μελισσοκομική κοινότητα (μελισσοκόμοι, εργαστήρια αναλύσεων και ερευνητές μελισσοκομίας) και (γ) η αξιολόγηση των εφαρμογών μέσω πιλοτικής εφαρμογής σε δύο περιοχές μελέτης του Νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να καταδείξει ότι η τοπική βιοποικιλότητα σε συνδυασμό με την «έξυπνη» μελισσοκομία οδηγεί σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ν(αύξηση παραγωγής, βελτιστοποίηση της ποιότητας), καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων διαχείρισης και παραγωγής.
Παρόλο που τα μεσογειακά τρόφιμα είναι γενικά αναγνωρισμένα για την υψηλή θρεπτική και αισθητηριακή τους αξία, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά την προέλευση των πρώτων υλών (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ζώα, ψάρια) και την ποιότητα των διαδικασιών που ξεκινούν από την καλλιέργεια και την αναπαραγωγή μέχρι τη συσκευασία και τη μεταφορά. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης θέτει εμπόδια στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων (SMAE) σε τοπικές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (LVCs και GVCs). Οι κυριότεροι παράγοντες αλλαγών στον τομέα του μεσογειακού εμπορίου τροφίμων είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι η γνώση και η ευαισθητοποίησή τους οδηγούν στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας τροφίμων με αποδεδειγμένη προέλευση και τεκμηριωμένη ποιότητα. Οι αγορές σε όλο τον κόσμο προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες ανάγκες και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει επίσης να προσαρμοστούν ώστε να είναι μέρος μιας αλυσίδας εφοδιασμού όπου η αλυσίδα φύλαξης είναι κρίσιμος παράγοντας. Η λύση που φέρνει το Med Food TTHubs στοχεύει να πετύχει ασφαλέστερα και πιο βιώσιμα μεσογειακά τρόφιμα για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, Πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων προς τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας εμπιστοσύνης στον τομέα των τροφίμων.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν την οικονομική ραχοκοκαλιά και για τις δύο χώρες και είναι οι σημαντικότεροι δημιουργοί θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουν δυσκολευτεί με την εφαρμογή του Small Business Act, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών με τις πιο αδύναμες επιδόσεις όσον αφορά την πρόσβαση στο περιβάλλον «δεύτερης ευκαιρίας» στη χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία παρουσιάζει απόδοση χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, και πάλι κυρίως λόγω της κακής πρόσβασης σε χρηματοδότηση και επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, η χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα μαστίζεται από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που συνέβη κυρίως σε ελληνικό έδαφος, αλλά δημιούργησε διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στη διασυνοριακή περιοχή, όπου οι περιφερειακές οικονομίες και από τις δύο πλευρές είχαν δημιουργήσει μακρά -καθιερωμένοι και πολύπλοκοι σύνδεσμοι. Ο γενικός στόχος του Bu4Inno είναι η ανάπτυξη ενός βελτιωμένου συστήματος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για γεωργικές ΜΜΕ στη διασυνοριακή περιοχή. Το Bu4Inno αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της αγροτικής επιχείρησης στην περιοχή διασυνοριακή περιοχή, στην καθιέρωση μικρών νεοφυών επιχειρήσεων αγροτικής επιχείρησης και στην αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας των αγροτών της.
Εκθέσεις αξιολόγησης και φυσικοχημικών/φυτοχημικών χαρακτηριστικών ποικιλιών πατάτας Νάξου, στο πλαίσιο του έργου "Ανάδειξη των ποιοτικών και διατροφικών χαρακτηριστικών της πατάτας Νάξου με Ομικές Τεχνολογίες".
Οι μορφωμένοι άνθρωποι είναι μια επένδυση και το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία ικανοτήτων καινοτομίας και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η διασυνοριακή περιοχή διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα: η αγροτική παραγωγή και οι σχετικοί, μεταποιητικοί τομείς είναι δύο από τα ισχυρότερα και πιο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Το έργο προτείνει την έντονη εκπαίδευση αποφοίτων και μεταπτυχιακών σε καινοτόμες γεωργικές πρακτικές, σε επιχειρηματικές δεξιότητες, μέσω προγραμμάτων επιτάχυνσης. Επιπλέον, το έργο προτείνει τη δημιουργία μόνιμων δικτύων της τετραπλής έλικας, του ακαδημαϊκού χώρου, της βιομηχανίας, του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας, δομές που θα παραμείνουν λειτουργικές μετά την ολοκλήρωση του έργου, για να υποστηρίξουν υφιστάμενους και μελλοντικούς πτυχιούχους στην υλοποίηση καινοτομίας και επιχειρηματικών ιδεών τους. Το έργο θα έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο μεταφέροντας τεχνολογίες και τεχνογνωσία σε ορισμένους αποφοίτους που θα αναλάβουν επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβάλλοντας έτσι στη διαπεριφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Leaf curl is one of the most important fungal diseases of peach. The disease has been particularly pronounced in recent years in Greece, causing extensive damage characterized by hyperplasia of the host organs. In addition to its economic significance, this pathosystem is a promising system of study of the induced defense reactions of tree crops against pathogenic fungi. The ExoPeach2Ηealth proposal aims to implement new plant protection approaches to improve the quality of peach products by developing a holistic approach towards early diagnosis, disease control and knowledge of the pathogenesis of the causal agents of leaf curl disease in the main peach crop area in Greece. The use of innovative -omics technologies to optimize the integrated management of the disease is an important approach of ExoPeach2Ηealth. The outputs of the project will undoubtedly fill the overall coverage of a major gap in the study of leaf curl disease in our country. The study of pathogenic agents in order to optimize integrated disease management practices will increase the employment and the income of farmers, leading to the production of a superior product capable of exporting.
Εργαστηριακή Ταυτοποίηση Μικροοργανισμών για την εταιρεία PFIC LTD.
Τhe objective of ACOFOOD is to promote the consumption of acorn by human beings as it is a nutritious fruit with high production in the Mediterranean region, selecting the genotypes with the best functional characteristics for the consumer, identifying markers related to healthy phenolic compounds and , the absence of astringency and cytotoxicity, and developing a healthy acorn-based food. Dr. María Vázquez is a researcher with a scientific background in the field of postharvest of fruits and biomedicine, with great motivation to be able to combine these two disciplines, contributing to the implementation of a healthy and sustainable diet.
Ο καπνός αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για την ελληνική οικονομία και είναι μια από τις λίγες καλλιέργειες που παράγει υψηλό εισόδημα από μικρού μεγέθους εκτάσεις, προσφέροντας το μεγαλύτερο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια και συνήθως αποτελεί οικογενειακή εργασία. Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα και κυρίως της υποβάθμιση της ποιότητας του, την μείωση της παραγωγής και την αύξηση της ευπάθειας σε ασθένειες και ειδικά ασθένειες του εδάφους. Τα προβλήματα αυτά αναγκάζουν τους παραγωγούς να αναζητούν σπόρο που δεν είναι πιστοποιημένος επιδεινώνοντας την κατάσταση περαιτέρω. Η λύση βρίσκεται στην δημιουργία νέου βελτιωμένου σπόρου – ποικιλίας που θα είναι πιστοποιημένος και με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα είναι περισσότερο παραγωγική, ποιοτικά εφάμιλλή της καλύτερης ποικιλίας ανατολικού τύπου και ανεκτική στις ασθένειες. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών.
Η Προτεινόμενη Πράξη στοχεύει στη γενετική ανάλυση 20 γενοτύπων μαστιχόδεντρων στους οποίους θα προσδιοριστεί και το μεταβολομικό τους ποφίλ. Ακολούθως θα παρασκευαστούν πρότυπα προϊόντα από όλους τους παραπάνω γενοτύπους που θα περιέχουν από σημαντικές μέχρι ελάχιστη ποσότητα μαστίχας ή μαστιχελαίου. H πιστοποίηση της περιεκτικότητας φυσικής μαστίχας Χίου θα γίνει στα προϊόντα των 20 γονοτύπων είτε με χρήση αναλυτικών μεθόδων (GC- MS ή LC-MS/MS), είτε με τη απομόνωση και τον προσδιορισμό των αλληλουχιών των περιοχών ITS1 και ITS2 (Internal Transcribed Spacer), ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί και δείκτης trnL που δίνει αποτελέσματα και σε επεξεργασμένα προϊόντα.
Το αμπελοοινικό terroir είναι μία έννοια που αναφέρεται σε ένα χώρο γεωγραφικά οριοθετημένο, όπου μία ανθρώπινη κοινότητα αναπτύσσει, κατά τη διάρκεια της ιστορικής της πορείας, μία συλλογική τεχνογνωσία βασιζόμενη στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας, φυσικού, και βιολογικού περιβάλλοντος. Η γνώση και η κατανόηση της μικροβιακής ποικιλότητας μιας αμπελουργικής περιοχής αποτελεί μέρος του terroir, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι παράγοντες που κάνουν ένα κρασί μοναδικό και μαρτυρούν τον τόπο προέλευσής του. Πράγματι, είναι γνωστό ότι τα σταφύλια συντηρούν μία ευρεία γκάμα μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου μυκήτων, ζυμών, και βακτηρίων με διαφορετικά φυσιολογικά και μεταβολικά χαρακτηριστικά. Λόγω της έλλειψης πλήρως ταυτοποιημένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου και της χρήσης γαλλικών κυρίως ζυμομυκήτων για την ανάπτυξη οίνου, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ταυτοποίησης τοπικών στελεχών, η αναγνώριση του ελληνικού οίνου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό. Στόχος του έργου Micro-Terroir είναι η απομόνωση και αξιοποίηση γηγενών στελεχών ζυμομύκητα για την παραγωγή κρασιών ανώτερης ποιότητας και την ταυτοποίηση/ αυθεντικοποίηση τους. Η ταυτοποίηση των ελληνικών κρασιών και των ζυμομυκήτων που τα παράγουν είναι καθοριστικής σημασίας για τη χορήγηση εμπορικού σήματος μοναδικότητας προέλευσης, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην αναγνωρισημότητα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Ιμέρων, της Τοπικής Κοινότητας Ιμέρων του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.500 στρέμματα (ΟΠΕΚΕΠΕ 2016) και η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου ανέρχεται στους 130 τόνους. Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται κατά τη λειτουργία του ελαιοτριβείου, είναι η παραγωγή μεγάλης ποσότητας παραπροϊόντων, μεταξύ αυτών και τα υδατικά φυτικά εκχυλίσματα γνωστά ως υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου ή κατσίγαρος. Αποτελούν ένα σημαντικό είδος ρύπου εξαιτίας του υψηλού οργανικού τους φορτίου και του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιβακτηριακές φαινολικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη βιολογική αποικοδόμηση, αποτελώντας όμως μια εξαιρετική πρώτη ύλη για την παραγωγή ζωοτροφών. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η συνολική ζήτηση σε κρέας αναμένεται να αυξηθεί κατά 44% μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το κόστος των ζωοτροφών θα αποτελεί το 50-70% του συνολικού κόστους παραγωγής. Στην κατεύθυνση αυτή, αντικείμενο της προτεινόμενης Πράξης αποτελεί η πιλοτική παραγωγή ζωοτροφών υψηλής διατροφικής αξίας με βάση τα απόβλητα του ελαιοτριβείου, μέσα από τη δημιουργία Επιχειρησιακής Ομάδας η οποία θα περιλαμβάνει εμπλεκόμενους από το σύνολο της Αλυσίδας Αξίας παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος.
Στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού της ΠΕ Κοζάνης, η καλλιέργεια του ροδάκινου αποτελεί κυρίαρχη παραγωγική δραστηριότητα της τάξης των 20.000 τόνων ετησίως, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους τοπικούς παραγωγούς. Όμως, πέραν των εμπορεύσιμων ροδάκινων, προκύπτουν ετησίως περίπου 4.500 τόνοι ροδάκινα τα οποία δεν είναι πρώτης διαλογής και ως τούτου ακατάλληλα να διοχετευτούν ως έχουν στην αγορά. Η μέχρι τώρα πρακτική διαχείρισης των αφορά κυρίως στη διάθεσή τους σε χαμηλές τιμές, μη αποδοτικές για τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη πρωτογενών μέτρων προστασίας και βελτιστοποίησης της παραγωγής, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το ποσοστό απωλειών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καθολικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Αυτών δεδομένων, η αξιοποίηση των ροδάκινων δεύτερης διαλογής με όρους και προοπτικές Κυκλικής Οικονομίας, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της προτεινόμενης δράσης. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παραγωγή ενός νέου προϊόντος αφυδατωμένου ροδάκινου για διάθεση στην αγορά καθώς και η πιλοτική χρήση και αξιοποίηση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων.
THEROS aims to implement an integrated toolbox being capable to modernise the process of verifying organic and geographical indications food products and preventing adulterations and non-compliances, through the use of various technological innovations and data sources and while demonstrating enhanced security, transparency and interoperability in the quality labelled food supply chain. The envisioned approach consists of : i) low-cost, digital and scalable solutions that rely on Earth Observation, photonics, Internet of Things and DNA authenticity methods being coupled with advanced analytics, machine learning and artificial intelligence in order to ensure efficient detection of fraudulent cases as well as monitoring of associated quality and sustainability elements ii) blockchain enhanced traceability system and dynamic digital product passport for improved traceability, security and transparent data governance iii) platforms and algorithms allowing management and harmonisation of heterogenous data as well as their consolidation for the verification and validation of transactions across the supply chain iv) interfaces to facilitate monitoring and inspections by competent authorities, informed decision making by supply chain actors and policy makers as well as business model driven approaches to support short supply chains of quality labelled food products. THEROS toolbox components will be extensively evaluated in real life settings through four pilot demonstrations in four different countries and while covering diverse requirements, involvement of all relevant actors and different organic/geographical indication food products and fraud/adulteration cases.
Distinctive structure of viruses and their complicated life cycle have made the discovery of definite treatments against antiviral infections extremely demanding. Therefore, the scientific society has to be ready to respond with adequately and sufficient tools and knowledge. These include efforts to strengthen disease-specific systems and capacities, including pharmaceuticals and other public health non-drug interventions. The world has bet most of its research funding on finding a vaccine and effective drugs. That effort is vital, but it must be accompanied by research on how to target and improve the non-drug interventions that are the only available tools that can be used to protect us against pandemics, while we wait again for new vaccine or drug (Holmes et al., 2017). As we are still unable to predict with every confidence the progress of coronavirus pandemic and considering that the next pandemic is most likely to be caused by influenza, the discovery of antiviral compounds continues to be the priority public health threat in the world (Mani et al., 2020; Martinez et al., 2020). Most important, we need to have a range of available antiviral tools that can be responding rapidly and effectively to emergencies. For practical application, non-drug antiviral compounds must be available in massive amounts, and must be produced cost-effectively.
Harmonizing plant metaplantcoding pipelines in Europe to support monitoring activities in the field of plants and their functional organismic network.
Fatty amines possess cationic and surface-active properties, finding applications in cosmetics, coatings, detergents, and more with a projected market growth to $5.54 billion by 2027. The traditional "nitrile route" for their synthesis is flawed by drawbacks like high energy needs, toxic catalysts, harsh conditions, and low selectivity, resulting in complex amine mixtures. Biotechnological alternatives, deploying enzymes, offer a sustainable alternative, characterized by mild conditions and high selectivity but their industrial implementation is hampered by cost and complexity challenges. Currently, there's a lack of a holistic approach that considers upstream, midstream, and downstream factors when designing biotechnological processes. FLEXIZYME aims to pioneer an interdisciplinary, systematic biotechnological platform for fatty amine production from fat and proteinrich residues, encompassing all process stages. Integrating cutting-edge technologies will address limitations hindering enzyme use in cosmetics, detergents, and agriculture. Scaling up and validation across these sectors is a pivotal project aspect. Key project elements include a chemo/enzymatic approach, enzyme engineering/improvement, machine learning tools applied to experimental and in silico data, reactor design and monitoring. These findings will culminate in a biotechnological platform for fatty amine production, encouraging widespread adoption of biotechnological industrial applications. Guided by Techno-Economic Assessment and Life Cycle Assessment, FLEXIZYME ensures productivity, yield, robustness, and flexibility. A multi-actor approach and interdisciplinary collaboration aligned with industrial needs will streamline the implementation of the biotechnological platform's outputs in industry.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός “ταξιδιού ασθενών” (patients journey) με ΧΛΛ. Στα πλαίσια του ταξιδιού, θα δημιουργηθούν 4 ηχητικές εκπομπές (podcasts) και 2 infographic/animated videos για κλινικά και ψυχοκοινωνικά ζητήματα. Οι παραγωγές αυτές θα παρουσιάζονται μέσα από περσόνες, οι οποίες θα ταξιδεύουν πάνω τους 6 βασικούς σταθμούς της ΧΛΛ (Διάγνωση, Πρόγνωση, Έναρξη θεραπείας, κτλ). Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος είναι 8 μήνες.
Σκοπός του έργου αποτελεί η Aνάπτυξη τριών εκπαιδευτικών βίντεο με θέμα “Education and Awareness on Comprehensive Genomic Profiling”. Τα τρία βίντεο θα αναπτυχθούν σε διαφορετική μορφή παρουσίασης το καθένα, και πιο συγκεκριμένα: α) 1 infographic βίντεο β) 1 βίντεο συνεντεύξεων γ) 1 animation βίντεο.